MotoGP

Alla motorcykelintresserade har säkert sett MotoGP vid ett eller annat tillfälle. För de som dock aldrig upplevt detta tidigare kommer här en snabb introduktion till den främsta motorcykelsporten i världen.

MotoGP brukar ofta kallas för motorcyklarnas motsvarighet till bilsportens Formel 1. Och precis som FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) reglerar Formel 1 håller FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) kontrollen över MotoGP.

Motorcyklarna som används i MotoGP är specialbyggda för sporten och finns inte tillgänglig för allmänheten. De kan heller inte köras lagligt på allmänna vägar. Motorcyklarna regleras väldigt hårt inom sporten och det finns många bestämmelser kring hur de ska vara uppbyggda. Reglerna för den nuvarande 2018 säsongen är den maximala tillåtna cylindervolymen 1000cc, något som gällt sedan 2012. Motorn får ocksaå max ha fyra cylindrar. Över hela säsongen får en förare använda högst sju motorer. Att leasa en topp-motorcykel till en förare har estimerats kosta mellan 3-3,5 miljoner dollar per säsong.

Sporten såg sitt första världsmästerskap arrangeras 1949 och då höll man event för fem olika kategorier: 125cc, 250cc, 350cc, 500cc och en för motorcyklar med sidovagn. Idag finns det tre kategorier: MotoGP, Moto2 och Moto3.

MotoGP säsongen börjar traditionellt i mars och avslutas i november. Normalt sett består säsongen av 18 separata event och tar plats över hela världen. I den nuvarande 2018 säsongen har man dock lagt till ett nytt event i Thailand, som ska hållas den 7:e oktober. Tittarsiffrorna är alltid höga inom sporten och fler och fler får upp intresset för MotoGP hela tiden. Med detta kommer också ett ökat intresse för betting inom sporten och många letar sig därför även till sajter som satsar på detta.

Tittar man på MotoGP/500cc vinnare genom tiderna är det Italien som ligger i topp med 20 totala vinster från sammanlagd 6 olika förare. Storbritannien kommer på en andraplats med 17 vinster, också med 6 olika förare. USA tar hem tredjeplatsen med 15 vinster och 7 förare. Sedan blir det ett rejält hopp ned till fjärdeplatsen som delas av Australien och Spanien. Båda har 8 vinster med 3 olika förare. Sedan finns det bara ett annat land som någonsin tagit hem mästerskapet och det är Centralafrikanska federationen med en enda vinst.

Bland individuella förare är det italienaren Giacomo Agostini som leder med 8 vinster mellan 1966- 1975. Landsmannen Valentino Rossi ta hem andraplatsen med 7 vinster mellan 2001-2009. Mick

Doohan från Australien kommer in på en tredje plats med 5 vinster mellan 1994-1998.